Jak prawidłowo zamrażać i odmrażać jedzenie, aby nie straciło na wartości?

Nieprawidłowe zamrażanie czy odmrażanie żywności może doprowadzić do szybkiego zepsucia się jedzenia, ale także zaszkodzić zdrowiu – Twojemu i najbliższych Ci osób. Czy wiesz, jak mrozić i rozmrażać produkty, żeby nie straciły na wartości, zachowując smak i świeżość? 

Co możesz mrozić? 

Zamrażalnik to miejsce idealne na trzymanie gotowych dań i potraw, aby zachować ich świeżość na dłużej, lub gdy zwyczajnie kupujemy na zapas. Nie wszystko jednak nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku możesz spokojnie umieścić: 

  • produkty mączne – pierogi, kluski, pyzy; 
  • ciasta – drożdżowe, filo czy francuskie lub kruche, 
  • świeże drożdże, 
  • czyste zupy lub sosy (bez makaronu, ryżu itd.), 
  • dania jednogarnkowe, 
  • ryby, mięso (także pieczone i duszone). 

Czego nie możesz mrozić? 

Jak wspominaliśmy, nie wszystko nadaje się do mrożenia. Niektóre produkty tracą swoje wartości oraz walory smakowe/zapachowe. Pogarsza się ich jakość. Nie zamrażaj zatem: 

  • jajek, 
  • sosów na bazie jaj, 
  • mięsistych warzyw, takich jak: ogórek, pomidor, rzodkiew, kalarepa, 
  • nabiału: serka wiejskiego, twarogu, jogurtu, śmietany, 
  • sosów z dodatkiem wyżej wymienionego nabiału, 
  • ryb wcześniej przechowywanych w chłodziarce. 

Jak mrozić produkty? 

Jeśli chcesz zamrozić gotowe danie, musisz je najpierw wystudzić. Nie wkładaj ciepłej żywności do zamrażarki! Po pierwsze, możesz rozmrozić sąsiadujące produkty, po drugie – pogorszy się praca urządzenia chłodzącego.  

Wszelkie dania i potrawy zawsze warto porcjować przed zamrożeniem. Należy pamiętać, że nie powinno się ponownie mrozić produktu raz mrożonego, dlatego tak ważne jest dzielenie na racje. Służą do tego specjalne pojemniki odporne na niskie temperatury oraz woreczki czy torebki strunowe. 

Kolejna ważna kwestia – opisuj opakowania. Zamieść informację o tym, co znajduje się w środku, oraz podaj datę mrożenia. Będziesz dzięki temu w stanie kontrolować zawartość zamrażalnika – zużywasz najstarsze produkty. Istotne jest także szczelne zamykanie pojemników oraz woreczków. Bardzo przydatną funkcją jest pakowanie próżniowe – pozbywasz się nadmiaru powietrza, które przyspiesza proces rozkładu, ale także zyskujesz miejsce w zamrażarce. 

Jak rozmrażać produkty? 

Najłatwiej będzie z warzywami, gdyż tak naprawdę nadają się one do obróbki termicznej zaraz po wyciągnięciu z zamrażarki. Przed podgrzewaniem czy gotowaniem produkt należy całkowicie rozmrozić. Nie umieszczaj mięsa czy innych potraw w misce z ciepłą wodą, w słonecznym miejscu czy po prostu na kuchennym blacie. Choć mikrofale są często wyposażone w funkcję szybkiego odmrażania – my nie zalecamy tej metody. Czas jest dość istotny, dlatego dzień wcześniej przełóż danie z zamrażarki do chłodziarki i pozwól mu rozmrażać się stopniowo w panującej tam temperaturze powyżej zera stopni. 

Grunt to dobry sprzęt 

Sprawdź, co oferuje chłodziarko zamrażarka wolnostojąca Electrolux. Technologia ColdSense pozwala schładzać żywność 40% szybciej, urządzenie wyposażone w czujniki dostosowują moc pracy oraz temperaturę także do warunków zewnętrznych. 

System LowFrost zapobiega tworzeniu się szronu w zamrażarce, dzięki czemu rzadziej będziesz ją rozmrażać i czyścić. System cyrkulacji powietrza Cooling 3600 gwarantuje stabilną temperaturę w każdym zakamarku urządzenia, z kolei ścianka ze stali szlachetnej pozwala na szybsze przywracanie zadanej temperatury po otwarciu drzwi. Niezależne obiegi chłodzące TwinTech No Frost zapewniają odpowiedni poziom wilgotności w trosce o zachowanie świeżości produktów na dłużej.

Materiał zewnętrzny

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,8Score

9,8

Brak komentarzy do "Jak prawidłowo zamrażać i odmrażać jedzenie, aby nie straciło na wartości?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress