Bazylia – właściwości lecznicze i zastosowanie.

Bazylia pochodzi z Indii, gdzie jest uważana za świętą roślinę. Jej łacińska nazwa basilicum oznacza „królewski”. Według apokryfów biblijnych bazylia wyrosła wokół grobu Chrystusa po jego zmartwychwstaniu.

bazylia właściwości

Bazylia – właściwości lecznicze

Bazylia polecana jest szczególnie przy braku apetytu, niedokwasocie, a także na zwiększenie laktacji u kobiet karmiących. Wspomaga trawienie i łagodzi bóle żołądka. Ma właściwości tonizujące i działa uspokajająco na system nerwowy. Eteryczny olejek bazyliowy jest naturalnym środkiem odprężającym i antybakteryjnym. Ze względu na jej lekko słonawy smak, wykorzystuje się ją w diecie niskosodowej, która jest zalecana osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Negatywne właściwości bazylii

Przez lata uznawano, że bazylia stosowana w dużych ilościach może wywołać poronienie, dlatego zalecano ograniczanie jej w początkach ciąży. Okazuje się, że podejrzenia były poniekąd słuszne, ponieważ bazylia zawiera dużo estragonu, który powoduje zmiany w materiale genetycznym, dlatego nie powinny jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Nie powinny jej także spożywać małe dzieci, zwłaszcza ze skłonnościami do alergii.

Świeża bazylia – działanie

Dawniej uważano, że mężczyzna zakocha się w kobiecie, która wręczy mu gałązkę bazylii. Zapach świeżej rośliny miał bowiem wywoływać sympatię miedzy dwojgiem ludzi.

Napar z liści bazylii

Do przygotowania naparu potrzeba 1 łyżkę suchych liści bazylii i 1 szklankę wrzątku. Liście bazylii zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Ciepły napar pity dwa razy dziennie eliminuje niestrawności oraz nadmierne wiatry i wzdęcia.

 

źródło: Domowe sposoby leczenia. Leki z natury

Polub i udostępnij:

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Bazylia - właściwości lecznicze i zastosowanie."

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress