Po czym rozpoznać najlepszą kawę?

Picie porannej kawy jest rytuałem niemalże w każdej polskiej rodzinie. Stanowi również doskonały pretekst spotkań towarzyskich oraz jest nieodłącznym elementem pracy biurowej. Krótko mówiąc, kawa towarzyszy nam każdego dnia i nawet jeśli sami jej nie spożywamy, znamy doskonale jej niepowtarzalny aromat i jesteśmy świadkami picia jej przez innych. Warto jednak wiedzieć, że kawa kawie nie jest równa, warto więc poznać smak i aromat tej najlepszej. Należy najpierw dowiedzieć się, po czym rozpoznać najlepszą kawę? 

ranking kaw ziarnistych

Kawa przede wszystkim jest spożywana ze względu na dużą zawartość pobudzającej kofeiny. W zależności od rodzaju kawy, w jednej porcji może znajdować się od 50 do nawet 150 mg kofeiny. Zostało przeprowadzonych wiele badań, które miały na celu sprawdzenie, czy picie kawy zapobiega niektórym chorobom i czy przyczynia się do powstawania innych. Wiadomo jednak na pewno, że kawa wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację. Dzięki dużej zawartości kofeiny, a także teobrominy i teofiliny, po spożyciu kawy można odczuć pobudzenie umysłu, zwiększenie koncentracji i poprawę pamięci krótkotrwałej.

Najlepsza kawa, czyli jaka?

Ciężko jest zdecydować jednoznacznie, która z kaw jest najlepsza, bowiem niektórym skakuje bardziej aromatyczna innym mniej. Jedni sięgają po ziarnistą inni po mieloną. Pijemy ją z cukrem lub bez, z mlekiem lub śmietanką, mocniejszą bądź słabszą. O gustach się nie dyskutuje, tak mówią. Jednak jeśli weźmiemy pod uwagę skład, metody i datę wypalania, miejsce pochodzenia, czy częstotliwość z jaką internauci najczęściej decydują się na jej zakup, można już wysnuć pewne wnioski i uznać, która kawa jest najlepsza według określonej grupy i liczby respondentów.

Jedni piją kawę, by obudzić się do życia, inni wolą ją smakować, degustować i celebrować moment jej spożywania. Jedni piją z poczucia obowiązku, dla innych to moment wytchnienia i relaksu. We wszystkich tych przypadkach warto wiedzieć, po którą kawę sięgnąć i czym się sugerować, przy jej wyborze. Dowiedzmy się zatem, po czym rozpoznać najlepszą kawę?

Po czym rozpoznać najlepszą kawę? 

  • czytanie etykiety– przypadku kawy istotny jest nie tylko termin przydatności, ale również data wypalenia kawy. To dzięki tej informacji, będziemy mogli stwierdzić, czy kawa jest naprawdę świeża. Należy wiedzieć, że najlepsze walory smakowe zachowują się przez ok 90 od momentu wypalenia, co wynika z utleniania się ziaren, dlatego też tak istotna jest jego data.  
  • miejsce pochodzenia ziarna – im więcej informacji na opakowaniu tym lepiej. Dlatego zawsze decydujmy się na kawy, które zawierają szczegółowe dane na temat kraju pochodzenia kawy, a nawet regionu czy konkretnej plantacji.  
  • smak i aromat  znaczenie ma aromat zarówno po otworzeniu opakowania, jak i po zaparzeniu kawy. Przy pierwszym otwieraniu kawy, aromat ziarem powinien być niezwykle intensywny i błyskawicznie wypełnić całe pomieszczenie. Należy pamiętać, by kawa zawsze była szczelnie zamknięta, inaczej utraci pierwotny aromat. Dobra jakościowo kawa pozostawia na języku interesujący posmak. Jeśli zaś posmak jest cierpki lub szybko zanika świadczy to o niskiej jakości kawy. 
  • ranking kaw ziarnistych –  zasmiast samodzielnie podejmować decyzję, możemy również zaufać ekspertom i zapoznać się z ich opinią. Taką możliwość daje ranking kaw ziarnistych, który każdego miesiąca publikuje aktualne . TOP 10 najlepszych kaw ziarnistych 2021. 

Zatem, by dowiedzieć się, jaka jest najlepsza kawa ziarnista, można metodą prób i błędów szukać tej najwłaściwszej dla nas lub skorzystać z rankingu, który został stworzony w oparciu o najczęściej wybierane kawy przez użytkowników CzasKawy.pl

 

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,4Score

9,4

Brak komentarzy do "Po czym rozpoznać najlepszą kawę?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress