W dzisiejszych czasach, robiąc zakupy spożywcze, powinniśmy być bardzo ostrożni – szczególnie jeśli chodzi o konserwy i gotowe przetwory z warzyw i owoców. Zdarza się bowiem, że niektórzy producenci dodają do ich składu duże ilości szkodliwych dla zdrowia sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku. Warto więc sprawdzać etykiety i dokładnie analizować skład wybieranych produktów. Część roboty postanowiliśmy wykonać za ciebie – przyjrzeliśmy się składom przecierów pomidorowych i wybraliśmy jeden naprawdę godny polecenia. Ciekawa, o który chodzi?
Przecier pomidorowy Pudliszki – skład w 100% naturalny
Niektóre przeciery pomidorowe dostępne na polskim rynku zawierają sporą ilość konserwantów oraz cukru i soli, które – czego chyba nie trzeba wyjaśniać – nie wpływają najlepiej na stan naszego organizmu. Przecier pomidorowy Pudliszki to jednak produkt, który udowadnia, że dobry produkt może być w 100% naturalny.
Skład przecieru pomidorowego od Pudliszek to w 99,6% pomidory (najlepszy wynik na tle konkurencji). Pozostałe 0,4% to odrobina soli występującej tu w roli naturalnej substancji konserwującej oraz naturalny regulator kwasowości – kwas cytrynowy. Prawda, że prosto? Taki stan rzeczy nie dziwi, gdy przyjrzeć się bliżej innym produktom tej firmy, jak np. ketchup czy gotowe pulpety Pudliszki. W każdym przypadku skład jest maksymalnie naturalny, a sztuczne konserwanty nie mają do niego wstępu.
Najlepsze pomidory – tajemnica sukcesu
Czemu więc, jeśli nie ulepszaczom smaku i innym „magicznym”, chemicznym składnikom, przecier pomidorowy Pudliszki, ketchup Pudliszki czy pulpety Pudliszki zawdzięczają swój unikalny smak? To proste – cały sekret tkwi w starannie wyselekcjonowanych pomidorach doskonałej jakości, które trafiają do zakładów produkcyjnych wielkopolskiej firmy niemal „prosto z pola”. Firma Pudliszki od lat współpracuje ze sprawdzonymi lokalnymi dostawcami, co gwarantuje jej stały dostęp do świeżych, pachnących i soczystych pomidorów. Te zaś oddają powstającym z nich przetworom i daniom gotowym (jak gołąbki czy pulpety Pudliszki) pełnię smaku i swoich właściwości odżywczych.
Warto dodać, że przetwory pomidorowe, w tym przede wszystkim przecier, zachowują większość substancji odżywczych zawartych w świeżych warzywach użytych w procesie ich produkcji. Oznacza to, że zarówno ketchup, jak i koncentrat czy przecier pomidorowy, mogą być uważane za źródło pełnowartościowego likopenu oraz witaminy A. Ten pierwszy to naturalny przeciwutleniacz, który skutecznie zapobiega chorobom serca oraz nowotworom. Witamina A zaś hamuje procesy starzenia się organizmu, znacznie poprawia stan skóry, włosów i paznokci, a także wspomaga nasze oczy w codziennych zmaganiach z ekranami telewizorów, komputerów i smartfonów. Więc w momentach, gdy trudno o świeże pomidory, przecier i dania stworzone na jego bazie mogą dostarczać naszemu organizmowi tych cennych składników.
Nie obawiaj więc sięgać się po przecier pomidorowy, jeśli jesteś pewna jego naturalnego składu. Na zdrowie!
Brak komentarzy do "Przecier pomidorowy ze sklepu – co ma w składzie?"