Papier do pieczenia. Jakie jeszcze ma zastosowania?

Wiedzieliście, że papier do pieczenia pierwotnie powstał po to, aby zapewnić higieniczne pakowanie ryb na targowiskach? Zresztą to nie jedyna właściwość tego jakże popularnego w polskich kuchniach materiału. Koniecznie przeczytajcie, jak i do czego można używać papieru do pieczenia!

Jakie zalety posiada papier do pieczenia?

Papier do pieczenia przede wszystkim doskonale zastępuje natłuszczanie blachy, które jest czasochłonne i sprawiające spore trudności przy późniejszym czyszczeniu blachy. Ponadto, dzięki niemu można postawić na pieczenie beztłuszczowe, a więc zdrowsze. Przy tym wypieki nie będą przywierać do blachy ani się przypalać. Warto skorzystać z papieru do pieczenia, gdy chcesz przygotować:

  • kruche i półkruche ciasto – dzięki papierowi do pieczenia ładnie się piecze, rumieni, a podczas wyjmowania nie rozpada się,
  • biszkopt – jeśli nie posiadasz blaszki ze zdejmowanym brzegiem, dzięki papierowi do pieczenia z łatwością wyjmiesz ciasto z blachy.

Uważaj jednak, żeby nie przetrzymać biszkoptu w papierze zbyt długo po wyjęciu z piekarnika, bo ciasto może przywrzeć do niego zbyt mocno. Najlepiej zdjąć je od razu po upieczeniu.

Pamiętaj też, że maksymalna temperatura pieczenia wynosi 220 st. C. Powyżej niej papier może zacząć się palić, a powłoka silikonowa niszczyć. Warto po prostu zapoznać się z informacjami zamieszczonymi na opakowaniu. Pozwoli Ci to uniknąć przykrej niespodzianki!

Do czego jeszcze może przydać się papier do pieczenia?

Możesz dzięki niemu upiec fantastyczną rybę. Układasz ją na papierze z powłoką silikonową, a następnie wykładasz na ruszt lub kratkę w rozgrzanym piekarniku. Dorsza, czy pstrąga, czyli chude ryby, warto skropić odrobiną oleju lub oliwy, natomiast te naturalnie tłustsze (łosoś, karp) możesz piec „na sucho”. Podpowiadamy, że papier obustronnie silikonowany można kupić w sklepie viGO!.

Ale nie samym pieczeniem żyje człowiek! Papier do pieczenia może zastąpić Ci… moździerz. Dokładnie tak! To jeden z naszych ulubionych „pro tipów”. Wystarczy, że wsypiesz odpowiednią przyprawę na papier, zegniesz go i przykryjesz tak, aby był „zamknięty”. Następnie rozbijasz całość tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu uzyskasz idealnie rozdrobnioną przyprawę bez bałaganu!

Papier do pieczenia doskonale zabezpiecza żywność przed przenikaniem zapachów. Dzięki temu możesz go użyć do przekładania pojemników z żywnością w lodówce, albo jako podkładkę na deskę, gdy rozbijasz mięso. Dzięki temu zapachy się nie przenikną, co pozwoli zachować odpowiednią higienę pracy. No i warto wspomnieć, że zabezpieczenie naczynia papierem przed włożeniem do mikrofali pozwoli Ci uniknąć rozbryzgiwania jedzenia. Kto choć raz mył mikrofalę po podgrzaniu jednego, pozornie niewinnego posiłku ten wie, jak przydatne jest to rozwiązanie!

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,7Score

9,7

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Papier do pieczenia. Jakie jeszcze ma zastosowania?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress