Masło orzechowe – dlaczego warto je jeść?

Miłośnicy masła orzechowego mogą spać spokojnie. Ich przysmak to jeden z elementów tak zwanej zdrowej żywności. Produkowany jest w wielu krajach z najlepszych i starannie dobranych orzechów. Jak przygotowuje się zdrowe masło orzechowe i dlaczego warto włączyć je do swojego codziennego menu. Przysmak ten sprawdzi się zwłaszcza, jeśli ktoś chce zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Warto jednak zwrócić uwagę na skład kupowanego produktu. Czym charakteryzuje się dobre masło orzechowe?

  1. Masło orzechowe – właściwości
  2. Witaminy z orzechów
  3. Najważniejszy składnik – niacyna

Masło orzechowe – właściwości

Spiżarnia Schronisko Smaków oferuje szeroki wybór masła orzechowego (https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/produkty/pieczywo/masla-orzechowe.html) wykonanego w różnych częściach świata i z rozmaitymi dodatkami. Specyfik ten posiada wiele drogocennych właściwości i ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Warto na początku obalić mit, że orzechy są wysokokaloryczne. Dobrze skomponowane masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które wpływają na spalanie tkanki tłuszczowej. To właśnie te kwasy tłuszczowe sprawiają, że nie odkłada się tłuszcz wokół talii. Potwierdziły to nawet badania Harvard School of Public Health. Oczywiście warto pamiętać, aby dokładnie przeczytać skład kupowanego produktu. W sklepie Spiżarnia Schronisko Smaków znajdują się tylko wyselekcjonowane przetwory pozbawione sztucznych spulchniaczy, cukrów oraz zapachów. Dzięki temu miłośnicy masła orzechowego otrzymują pełnowartościowy produkt, realnie wpływający na polepszenie zdrowia.

Witaminy z orzechów

Wiele naukowych badań potwierdziło, że orzechy to prawdziwa bomba witaminowa. Orzeszki arachidowe, w Polsce częściej nazywane ziemnymi, są źródłem witamin oraz minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała człowieka. Osoby zajmujące się pracą umysłowa powinny regularnie uzupełniać te mikroelementy. Orzeszki ziemne to także dobry sposób na uzupełnienie niedoborów witamin z grupy B i E powszechnie zwanymi witaminami młodości. Wpływają na przyspieszenie metabolizmu oraz pracę układu krążenia. Witamina E to źródło pięknej i zadbanej cery. Nie można także zapomnieć o białkach, które są podstawowym budulcem mięśni, dlatego masło orzechowe powinno znaleźć się w jadłospisie zawodowych sportowców oraz osób aktywnie spędzających czas. Białka pomagają także w neutralizowaniu szkodliwego działania stresu oksydacyjnego.

Najważniejszy składnik – niacyna

Opisując właściwości odżywcze masła orzechowego, nie można zapomnieć o najważniejszym składniku, jakim jest niacyna. Substancja ta, nazywana także witaminą B3 lub PP, to związek kwasu nikotynowego oraz jego amidu. Taka jest oficjalna chemiczna definicja terminu, jednak dla większości osób o wiele ważniejsze jest działanie substancji. Spełnia ona jedną z ważniejszych ról w prawidłowym i efektywnym funkcjonowaniu całego układu pokarmowego. Warto przy tym pamiętać, iż dietetycy często mówią, że jelita to drugi mózg człowieka mający szczególny wpływ na budowanie odporności. Niacyna wspomaga także funkcjonowanie układu nerwowego oraz jest źródłem kwasu foliowego. Ta ostatnia substancja potrzebna jest każdemu dziecku w trakcie rozwoju. Powinny ją także spożywać kobiety spodziewające się potomstwa.

Jak widać masło orzechowe to kopalnia dobrych składników, dlatego warto je włączyć do codziennej diety. Dodatkowo nie można nie wspomnieć o wspaniałym smaku oraz zapachu masła. Idealnie komponuje się do porannego śniadania, przekąsek lub kolacji. A na obiad można je dodać do naleśników.

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,8Score

9,8

Brak komentarzy do "Masło orzechowe - dlaczego warto je jeść?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress