Categories Dieta i zdrowie

Czy wiesz dlaczego warto jeść szpinak?

Większości z nas szpinak kojarzy się wyłącznie z niesmacznym przysmakiem kreskówkowej postaci jaką był  Papaj. I choć większość osób, która wzbrania się przed szpinakiem- tak naprawdę nigdy nie miałam go w ustach, zdania swego uparcie bronią. Cóż, każdy robi jak uważa i żyje w zgodzie we własnym sumieniem. Tak samo każda z nas ma jakąś potrawę, której nigdy nie weźmie do ust mimo, że nawet jej nie spróbowała.

Wieloletnie badania dowiodły, że świeży szpinak, a konkretniej- jego liście mają właściwości anty nowotworowe i anty miażdżcycowe. Oczywiście w ten sam sposób działa na ludzki organizm szpinak mrożony, duszony szpinak i w każdej innej postaci. Szpinak zawiera witaminy i mikroelementy, które za to odpowiadają. Konkretniej są to witamina C, beta-karoten, oraz luteiny. Są to dobrze znane wszystkim przeciwutleniacze, których w szpinaku znajdziemy naprawdę pod dostatkiem.

Szpinak to także doskonałe źródło magnezu, dlatego poleca się, aby spożywały go również osoby, które cierpią na nerwicę, prowadzą intensywny tryb życia, żyją w stresie i często się denerwują. Magnez zbawiennie wpływa na ludzki układ nerwowy, ponieważ posiada właściwości znacznie uspokajające, oraz zmniejsza podatność naszego organizmu na stres- mówiąc w skrócie, będziemy po prostu spokojniejsze.

Szpinak dodatkowo wzmacnia nasz organizm broniąc go przed zawrotami  i silnymi bólami głowy. Potas znany jest ze swoich właściwości obniżania ciśnienia tętniczego we krwi- on również zawarty jest w liściach szpinaku. Potas w połączeniu z magnezem dodatkowo świetnie reguluję pracę ludzkiego serca, które każdego dnia narażone jest na różne problemy.

Szpinak zawiera w sobie również wyjątkowo dobrze przyswajalne przez nasz organizm żelazo. Przed laty sądzono, że jest go znacznie więcej, ale wraz z postępem medycyny i technologii- wiadomo dziś, że jest do 2,8 grama na 100 gram szpinaku. Żelazo jest niezbędne dla naszego organizmu, ponieważ odpowiada za produkcję niezastąpionych, czerwonych krwinek.

Zobacz także:  Czy suplementy na bazie afrykańskiego mango są naprawdę skuteczne?

Szpinak poleca się również przyszłym mamom, oraz kobietom planującym dziecko. Dlaczego? Po za wszystkimi wspomnianymi już właściwościami- w liściach szpinaku znajdziemy również kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w stanie błogosławionym.

Jak przyrządzić szpinak?

Danie ze szpinakiem- przepis na makaron ze szpinakiem.

Przygotowanie tego dania jest naprawdę proste. Paczkę zamrożonego szpinaku podsmażamy na maśle na patelni. Kiedy już nabierze bardziej płynnej postaci, do szpinaku dodajemy kilka ząbków wyciśniętego czosnku, nieco serka topionego, oraz śmietanę. Nie możemy zapomnieć także o soli. Szpinak ze śmietaną, tak samo jak szpinak z czosnkiem– smakują obłędnie. Makaron ze szpinakiem to świetny sposób na szybkie, zdrowe i bardzo pożywne danie. Smacznego!

Jestem autorem bloga vitwoman.pl – miejsca stworzonego dla kobiet, które lubią czuć się pewnie, stylowo i pięknie każdego dnia. Kocham babską modę, śledzę najnowsze trendy i z pasją piszę o tym, co inspiruje kobiety – od stylu życia i urody, po plotki ze świata show-biznesu. Na blogu dzielę się moimi spostrzeżeniami, poradami i odkryciami – tym, co pomaga żyć z klasą, w zgodzie ze sobą i z odrobiną błysku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *