Rodzaje pomidorów! Tego na pewno nie wiedziałaś o czerwonym warzywie!

Sezon letni i wakacyjny jest także okresem, w którym najlepiej mają się hodowle pomidorów. Właśnie w tym czasie wszystkie owoce i warzywa są najsmaczniejsze i najbardziej obfite w różnego rodzaju witaminy i minerały. Wreszcie możemy pokusić się o poranną bułeczkę z ulubionymi warzywami, jajkiem- posypaną świeżo zmielonym pieprzem. Mało kto jednak z nas zdaje sobie sprawę z tego, że istnieją jeszcze inne rodzaje pomidorów po za tymi tradycyjnymi do kanapek i małymi- koktajlowymi.

Tomatoes_777

 

RODZAJE POMIDORÓW.

Pomidorów jest naprawę wiele. Różnią się one nie tylko smakiem, ale i sposobem ich hodowli. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy zestawienie dziesięciu najpopularniejszych odmian pomidorów.

  1. Pomidory „Giant”- to pomidory, które uprawiamy na tak zwanych palikach, ponieważ są one pomidorami wysoko rosnącymi. Sadzenie tego typu pomidorów poleca się szczególnie ogródkowym amatorom. Pomidory te mają intensywnie czerwony kolor, a waga dojrzałego warzywa waha się od dwustu do dwustu piećdziesięciu gram.
  2. Pomidory „Jawor”- są pomidorami, które dojrzewają stosunkowo wcześnie i nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetworów. Są dość malutkie, ponieważ waga przeciętnego warzywa to zaledwie sto gram.
  3. Pomidory „Koralik”- to pomidory koktajlowe, które wzrastają bardzo silnie. Ich intensywnie czerwony kolor przekłada się na świetny smak. Plantacje tego typu pomidorów są odporne na choroby ziemniaków.
  4. Pomidory „Krakus” – są odmianą pomidorów polecaną głównie do przetworów, oraz do sałatek. Warzywa te mają intensywnie czerwony kolor, są sporej wielkości i bardzo mięsiste.
  5. Pomidory „Malinowe Henryka F1” – to większe pomidory, ważące średnie dwieście gram. Zarówno miąższ, jak i skórka tych warzyw charakteryzuje się śliczną, malinową barwą.
  6. Pomidory „Malinowy Olbrzym” – są jednymi z najpopularniejszych pomidorów ważących średnio po dwieście gram.
  7. Pomidory „Malinowy Ożarowski” – to z kolei pomidory wczesno- i wysoko rosnące. Charakteryzują się pięknym kształtem i malinową barwą.
  8. Pomidory „Olka Polka” – są pomidorami karłowatymi, niezwykle drobnymi. Waga dojrzałego warzywa waha się od trzydziestu do pięćdziesięciu gram! Odmiana ta charakteryzuje się żółtą barwą i wyjątkowym smakiem.
  9. Pomidory „Oxheart” – to pomidory o dużym, sercowatym kształcie. Charakteryzują się czerwonomalinowym kolorem miąższu, delikatnością.
  10. Pomidory „Rumba Ożarowska” – są pomidorkami wczesnymi, bardzo odpornymi na różnego rodzaju choroby. To jedne z najpopularniejszych pomidorów na przetwory. Pomidory te są niezwykle bogate w witaminę C, średniej wielkości, są odporne na pękanie.
Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

7,3Score

7,3

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Rodzaje pomidorów! Tego na pewno nie wiedziałaś o czerwonym warzywie!"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress