Jakie produkty obniżają, a jakie podwyższają cholesterol?

Właściwa dieta może uregulować poziom cholesterolu, pod warunkiem, że będzie dobrze zbilansowana i zrównoważona. Jakie produkty mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu, a jakie go podwyższają? Prawidłowy poziom cholesterolu warunkuje dobrą pracę całego organizmu. Przede wszystkim jest on niezbędny do utrzymania w dobrej formie układu krążenia. Oprócz tego sprzyja syntezie witaminy D, produkuje hormony płciowe oraz przyczynia się do lepszego trawienia żółci.

produkty obniżające cholesterol

Gospodarka lipidowa może jednak zostać szybko zaburzona na skutek niewłaściwego odżywiania i nieodpowiedniego trybu życia. Do podwyższenia poziomu cholesterolu przyczynia się zbyt duża ilość tłuszczów trans w diecie, węglowodanów i cukrów prostych. Co to oznacza w praktyce? Częste sięganie po słone przekąski, ciastka, fast-foody i produkty wysokoprzetworzone może zaowocować pogorszeniem kondycji organizmu. I nie chodzi jedynie o poziom cholesterolu, ale również o samopoczucie, koncentrację, pamięć i energię.

Podobne efekty przynosi spożywanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, które niekorzystnie działają na układ krążenia. To one są głównym winowajcą chorób, które dziś nazywamy cywilizacyjnymi. Mogą rozwijać się w organizmie latami i nie dawać żadnych objawów. Co zatem jeść, by być zdrowym i zachować dobrą kondycję?

Produkty obniżające cholesterol

Produkty, które mają zdolność obniżania frakcji cholesterolu LDL, nazywanej „złym” cholesterolem, zawierają przeciwutleniacze, pektyny i błonnik.

Przeciwutleniacze

Antyoksydanty mają zdolność zwalczania wolnych rodników i chronienia komórek przed uszkodzeniami. Dzięki temu wspierają naturalną barierę ochronną organizmu i zapobiegają mikrourazom na poziomie komórkowym, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób.

Produkty bogate w antyoksydanty to m.in. owoce i warzywa nazywane superfoods: jagody, maliny, borówki, jagody, jeżyny, awokado, truskawki, porzeczki, marchew, ziemniaki, pietruszka, papryka, kapusty.

Pektyny

Pektyny to wielocukry, które wchodzą w skład błonnika. Dzięki temu stopniowo uwalniają energię, na długo zapewniając uczucie sytości, a także usprawniają pracę układu trawiennego. Pektyny m.in. przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu i sprzyjają usuwaniu złogów, resztek pokarmowych i toksyn z organizmu. Oprócz tego regulują gospodarkę lipidową, przyczyniając się do prawidłowego poziomu cholesterolu.

Pektyny znajdziemy w bananach, pigwie, jabłkach, gruszkach, śliwkach, jeżynach, czarnej porzeczce, brzoskwiniach, cytrusach.

Błonnik

Błonnik pokarmowy to substancja, która powinna stanowić jedną z podstaw naszej diety. Działa on jak miotełka na jelita, wymiatając z nich złogi i szkodliwe składniki. Dzięki temu usprawnia trawienie, reguluje metabolizm i ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi. Błonnik stopniowo się rozkłada, więc produkty, które zawierają dużo błonnika, sycą na dłużej, co zapobiega podjadaniu między posiłkami.

Błonnik pokarmowy sprzyja także uregulowaniu poziomu cholesterolu. Dzięki temu, że wzmacnia procesy trawienne, zapobiega odkładaniu się w naczyniach tzw. blaszki miażdżycowej.

Błonnik znajdziemy w produktach pełnoziarnistych (ciemnym pieczywie, płatkach owsianych, kaszach, ciemnych makaronach), roślinach strączkowych (groszku, fasoli, soczewicy), śliwkach, jabłkach, gruszkach, orzechach, ziemniakach.

Co jeszcze obniża poziom cholesterolu?

Dodatkowymi produktami, które sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu i utrzymaniu równowagi tłuszczowej, są: chude mięsa, ryby, owoce morza. Warto sięgnąć także po tłuszcze pochodzenia roślinnego, takie jak olej lniany, rzepakowy czy oliwa z oliwek, które sprzyjają prawidłowej pracy układu krwionośnego.

Jakie produkty podwyższają poziom cholesterolu?

Osoby, którym zależy na utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, powinny wyeliminować z diety nie tylko tłuste mięsa i wędliny (golonkę, karkówkę, wołowinę, ale też kiełbasę, salami, boczek), ale też tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. 

Źródłem, które może podnosić poziom cholesterolu i przyczyniać się do odkładania tłuszczy trans i tłuszczy utwardzonych w organizmie, są również wyroby cukiernicze. Częste sięganie po słodycze (czekolady, batony, ciastka) nie tylko wpływa na podniesienie poziomu cukru we krwi, ale również na wzrost poziomu niektórych frakcji cholesterolu (m.in. trójglicerydów).

Przy regulowaniu gospodarki tłuszczowej warto również ograniczyć spożycie tłustych produktów mlecznych (twarogów, śmietany, serów podpuszczkowych), produktów zawierających olej palmowy (nie tylko słodyczy, ale też margaryn). Oprócz tego niewskazane są słone przekąski, napoje gazowane, alkohol i kawa.

Stosując się do tych zasad i zwracając uwagę na to, co jemy, jesteśmy w stanie poprawić swoje samopoczucie i stan zdrowia. Zbilansowana i zrównoważona dieta dostarcza niezbędnych witamin i składników odżywczych, sprawiając, że jesteśmy pełni energii i rzadziej cierpimy na obniżenia nastroju. Dodatkowo zapewnia właściwą pracę układu odpornościowego, co pozwala nam się cieszyć dobrym zdrowiem.

W utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i glukozy sprzyja także stosowanie suplementów diety bogatych w polifenole i ekstrakty z zielonej herbaty.

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,6Score

9,6

Brak komentarzy do "Jakie produkty obniżają, a jakie podwyższają cholesterol?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress