Dieta w PKU, jak ją stosować?

Fenyloketonuria to jedna z tych istniejących chorób, które nie pojawiają w społeczeństwie nagminnie – w zależności od populacji i zakątków świata, występuje częściej lub rzadziej, jednak nie należy do „elity” najpopularniejszych chorób XXI wieku. Niemniej jednak, jest ona równie poważna i nie powinniśmy bagatelizować jej obecności w naszym organizmie – czym jest fenyloketonuria oraz jak stosować dietę w PKU, by zapobiegać rozwojowi choroby?

PKU w pigułce – najważniejsze fakty o chorobie

Ze względu na to, że częstotliwość występowania PKU nie jest nawet zbliżona do liczby chorych na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę czy nawet mukowiscydozę – o tej chorobie nadal wiele osób nie wie prawie nic i nie zdaje sobie sprawy z jej negatywnego działania na organizm. Fenyloketonuria, inaczej zwana PKU jest dolegliwością, polegającą na nadmiernym gromadzeniu fenyloalaniny w organizmie człowieka.

Fenyloalanina należy do grupy najważniejszych aminokwasów i pełni rolę materiału budulcowego dla białek, naturalnie występujących w organizmie. Jej praca jest niezwykle istotna, jednak i w tym przypadku sprawdza się zasada „co za dużo, to niezdrowo” – zbyt duża ilość aminokwasu we krwi może prowadzić do naprawdę poważnych uszkodzeń najważniejszych organów człowieka.

PKU to choroba mutagenna – jest uwarunkowana genetycznie, a wszelkie zmiany mutacyjne odbywają się na chromosomie 12. Choroba powoduje zaburzenia aktywności hydroksylazy fenyloalaninowej, co ostatecznie prowadzi do przekształceń fenyloalaniny w tyrozynę. Zbyt niski poziom tyrozyny oraz przesadne gromadzenie fenyloalaniny w organizmie przy nieodpowiedniej profilaktyce i braku leczenia, mogą prowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia mózgu.

Biorąc pod uwagę statystyki, na fenyloketonurię choruje szacunkowo 1 na 15 000 osób. W Polsce, według aktualnych danych, chorobę PKU diagnozuje się u jednego na 7000-8000 noworodków.

Nieleczona fenyloketonuria a jej negatywne skutki

Fenyloketonuria jest niestety chorobą wrodzoną, dziedziczoną przez kolejne pokolenia – nie można więc pozbyć się jej całkowicie. Warto jednak wiedzieć, że odpowiednie leczenie, a także sumienne przestrzeganie zaleceń dla chorych na fenyloketonurię, mogą całkowicie zmniejszyć ryzyko pogłębiania się choroby i zapobiegać powstawaniu kolejnych, szkodliwych dolegliwości.

Osoby cierpiące na PKU powinny stosować specjalną dietę, która ułatwi im leczenie i w pewnym stopniu będzie zapobiegać rozwojowi choroby. Rygorystyczna, regularnie praktykowana dieta może uchronić pacjenta przed takimi problemami, jak:

  • padaczka,
  • poważne zaburzenia neurologiczne,
  • upośledzenie umysłowe,
  • osłabienie koncentracji,
  • autystyczne zachowania,
  • psychoza.

Dietę dla osób chorych na fenyloketonurię określa się mianem „ubogofenyloalaninową” – wskazuje to na najistotniejszy warunek, który musi zostać spełniony, by jadłospis przynosił efekty. Dieta w PKU charakteryzuje się naprawdę niską zawartością aminokwasu białkowego, czyli fenyloalaniny – to jej nadmiar bowiem odpowiada za problemy chorobowe.

Jak stosować dietę w PKU, czyli zdrowsze życie w chorobie

Dieta w PKU jest wymagająca, ale jednocześnie stanowi niezbędnik do prawidłowego funkcjonowania chorego na fenyloketonurię. Czarna lista produktów spożywczych oraz zdrowe elementy diety powinny być doskonale znane każdemu pacjentowi, cierpiącemu na PKU – wszystkie najważniejsze informacje dotyczące tej diety znajdziesz tutaj: FENYLOKETONURIA – PRODUKTY ZAKAZANE I DIETETYCZNE GRZECHY

Tego typu dieta zabrania choremu spożywania takich produktów jak pieczywo, nabiał, jajka, orzechy, mięso czy czekolada. Po liście wykluczonych produktów łatwo zauważyć, że jest to niestety rygorystyczna i wymagająca dieta – niemniej jednak, wbrew pozorom istnieje sporo produktów, które są wręcz wskazane w przypadku fenyloketonurii:

  • miód,
  • cukier,
  • oleje roślinne,
  • owocowe cukierki,
  • wody mineralne,

oraz w ograniczonych ilościach:

  • owoce,
  • warzywa,
  • chrupki ziemniaczane.

Dieta w PKU powinna być stosowana już od pierwszych dni chorego. Noworodki także otrzymują odpowiedni pokarm, z niską zawartością fenyloalaniny – leczenie fenyloketonurii jest bowiem niezbędne już od samego początku. Warto również pamiętać, że potężnym wrogiem dla chorych na fenyloketonurię jest aspartam – produkty z jego zawartością również należy wyeliminować z diety.

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,8Score

9,8

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Dieta w PKU, jak ją stosować?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress