Zadbaj o swoją dietę- czy ekologiczna, bezglutenowa żywność musi być nudna?

Zdecydowana większość z nas kompletnie nie przywiązuje wagi do tego kiedy, jak i co właściwie zjada. Wydaje nam się, że nie ma to żadnego znaczenia. Wychodzimy też z założenia, że zdrowe, a już szczególnie bezglutenowe jedzenie po prostu nie może być smaczne… Te mity obali dla Was Dominika Alicka- mieszkanka Gdańska i właścicielka sklepu z ekologiczną i bezglutenową żywnością.

food-tomato-large

 

Czy zdrowe jedzenie musi być nudne?

Redakcja VitWoman: Cześć Dominika. Skąd właściwie pomysł na to, aby otworzyć własny sklep akurat z żywnością bezglutenową i ekologiczną? Czy rzeczywiście w Gdańsku jest na to aż tak wielkie zapotrzebowanie? Ludzie chętnie sięgają po zdrowa żywność?
Dominika: Wbrew pozorom , nie byłam wtedy ani weganką ani „bezglutenowcem” :) Mieszkając w tej części Gdańska niejednokrotnie słyszałam , że z produktami wysokiej jakości jest bardzo krucho. Możemy dostać je dopiero w innej części miasta. Pomyślałam więc „dlaczego Klienci, którzy chcą kupować dobre, zdrowe i sprawdzone produkty muszą przemierzyć całe miasto w ich poszukiwaniu?” Zrezygnowałam z pracy w korporacji – I oto jestem :) Często przychodzą do mnie matki z małymi dziećmi, które dziękują, że nie muszą przemierzać całego miasta albo szukać w hiper/supermarketach. Klienci coraz częściej sięgają po zdrowsze odpowiedniki, czasem z ciekawości a coraz częściej z pełnej świadomości tego, co aktualnie znajduje się w składzie produktu łatwo dostępnego.

Redakcja VitWoman: Powiedz proszę, co właściwie oznacza określenie „żywność ekologiczna”? Są na to jakieś certyfikaty? Czy tu chodzi tylko o to, że przy „produkcji” tej żywności nie używa się żadnej chemii?
Dominika: Żywność ekologiczna , to pojęcie określającą produkty certyfikowane czyli wytwarzane zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej. Oznacza to , że ta żywność produkowana jest z użyciem naturalnych nawozów oraz nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin. Często zamiast o żywności ekologicznej możemy usłyszeć o „zdrowej żywności” jednak to tylko nazwa stworzona dla celów marketingowych – nie obowiązują tam żadne standardy określające warunki produkcji i sposoby kontroli wytwarzania.

Czym jest żywność bezglutenowa?

Redakcja VitWoman: W swoim sklepie, po za produktami ekologicznymi, coraz więcej jest również produktów bezglutenowych. Co to właściwie oznacza? Czy produkty, które nie zawierają glutenu są zdrowsze? Dlaczego się je produkuje i robi się o nich coraz głośniej?
Dominika: Gluten jest białkiem występującym w ziarnach zbóż, tj: pszenicy, owsie, życie i jęczmieniu. Spełnia on przede wszystkim rolę „kleju”, która wiąże mąkę, przyczyniając się do nadania pieczywu odpowiedniej struktury. U osób cierpiących na nietolerancję tego składnika nawet w małe ilości powoduje reakcję odpornościową jelita cienkiego wywołując chroniczne zapalenie, w wyniku którego następuje zanik kosmków oraz pojawienie się bardzo niechcianych objawów. Co chwila pojawiają się doniesienia o korzystnym wpływie diety bezglutenowej na zdrowie , a zdania lekarzy na ten temat są bardzo rozbieżne. Jedni twierdzą , że wprowadzenie diety bezglutenowej może przynieść korzyść chorującym na niedoczynność tarczycy, choroby jelit, oraz refluks , inni zaś sugerują , że jest to po prostu moda i może przynieść odwrotne skutki do oczekiwanych . Osobiście uważam, jeśli nie mamy potwierdzone badaniami wskazania do zastosowania tego rodzaju diety, to nie powinniśmy całkowicie rezygnować z produktów zawierających gluten – ale to już jest kwestia zdrowego rozsądku :) Należy jednak pamiętać, aby w pierwszej kolejności skonsultować się z dietetykiem w celu wprowadzenia zbilansowanej diety dostarczającej wszystkich potrzebnych składników.

Redakcja VitWoman: Jakie produkty bezglutenowe cieszą się największą popularnością? Czy w praktyce, smakują one tak samo, jak ich odpowiedniki zawierające gluten?
Dominika: Nie koniecznie musimy kupować produkty ze znaczkiem przekreślonego kłosa! Niektóre produkty spożywcze w takiej diecie po prostu go nie zawierają. Są to produkty naturalne np. : ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, amarantus (szarłat), quinoa (komosa ryżowa), chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok czy słodkie ziemniaki. Możemy również kupić produkty otrzymane w wyniku modyfikacji żywności zawierającej gluten np. : płatki owsiane bezglutenowe czy skrobia pszenna bezglutenowa. Typowo bezglutenowe produkty które często biorą klientki to wafle ryżowe lub kukurydziane w różnych smakach , budynie i kisiele bezglutenowe (gluten zastępuje kukurydza) oraz płatki owsiane bezglutenowe.

Redakcja VitWoman: Powiedz nam jeszcze, gdzie dokładnie możemy znaleźć Twój sklep?
Dominika: W Gdańsku , przy ul. Sosnkowskiego 7/U1 . Najczęściej kieruje Klientki na Pętlę tramwajowo-autobusową „Łostowice Świętokrzyska” – mój sklep jest tuż obok. :) A Panie z poza Gdańska , zapraszam na www.zdrowie-jesz.pl.

Redakcja VitWoman: Dominiko, dziękujemy Ci za rozmowę i życzymy Ci wielu zadowolonych klientek.

11944557_1152259424791157_692173236_n

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

5 (10 Votes)

Summary

9,6Score

9,6

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Zadbaj o swoją dietę- czy ekologiczna, bezglutenowa żywność musi być nudna?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress