Zamień cukier na te produkty słodzące, a schudniesz!

Każda przebywająca na diecie osoba wie, że podstawą osiągnięcia wymarzonej sylwetki jest przede wszystkim ograniczenie słodyczy i cukru. Najlepsze i najszybsze efekty osiągane są wtedy, kiedy cukier zostaje z diety po prostu całkowicie wyeliminowany.

Produkty słodzące zamiast cukru

Za pośrednictwem cukru każdego dnia dostarczamy organizmowi setki kalorii, które później staramy się gorączkowo spalać podczas treningów. Pomyśl, jakie efekty możesz osiągnąć, ćwicząc tak samo wytrwale jak do tej pory, jeśli twój organizm nie będzie obciążony kaloriami pochodzącymi z cukru! Tym, którzy mają problem z jego odstawieniem polecamy o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne zamienniki. Sprawdź, który najlepiej sprawdzi się w twojej diecie!

Ksylitol – Jest to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, nazywana także cukrem brzozowym. Jego najważniejszą zaletą jest fakt, iż zawiera aż 40% mniej kalorii niż cukier i cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Wynika z tego, że w porównaniu z cukrem ksylitol nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru, czyli wytrwanie na diecie jest z ksylitolem po prostu o wiele łatwiejsze. Jeśli do tej pory nie miałeś do czynienia z ksylitolem, wprowadź go do swojej diety w sposób stopniowy, od ½ łyżeczki dziennie, pamiętając, że jego dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 10 łyżeczek.

Słodziki – Mając na myśli słodziki mówimy o dwóch grupach substancji słodzących. Pierwsza z nich to słodziki syntetyczne, które nie zawierają kalorii i charakteryzują się kilkaset razy wyższym poziomem słodkości niż cukier. Najbardziej popularnymi słodzikami syntetycznymi są Acesulfam K oraz Aspartam. Acesulfam K jest uznawany na całym świecie za jeden z najbezpieczniejszych i najbardziej uniwersalnych. Dość dobrze rozpuszcza się w chłodniejszych napojach. Aspartam z kolei nie powinien być podgrzewany do temperatury wyższej niż 100 stopni Celsjusza, ponieważ wytwarzają się wtedy szkodliwe związki chemiczne, a on sam przybiera metaliczny posmak.

Pozostaje teraz druga grupa słodzików półsyntetycznych, do których należą między innymi ksylitol, mannitol i sorbitol. Są to roślinnego pochodzenia związki o mniejszym natężeniu słodkości niż cukier, z czego wynika ich mniejsza od cukru kaloryczność. Ponadto ksylitol pozostawia w ustach wrażenie schłodzenia, przez co dobrze sprawdza się jako słodzik do wszelkiego rodzaju napojów w czasie upałów.

Stewia – Substancja słodząca, uzyskiwana ze stewii, czyli paragwajskiej rośliny.  Jej liście zawierają tzw. glikozydy stewiolowe, które ze względu na swój wysoki poziom słodkości mogą być z powodzeniem stosowane jako zamiennik cukru. Sama stewia jest aż 300 razy słodsza od cukru i nie jest przyswajana przez organizm człowieka! Oznacza to, że już niewielka dawka stewii pozwala na uzyskanie równie wysokiego co przy słodzeniu cukrem poziomu słodkości, przy jej zerowej przyswajalności przez organizm. Świetnie nadaje się do słodzenia jogurtów, napojów, ale także rewelacyjnie sprawdza się w gotowaniu i pieczeniu (nawet dla dzieci!).

Erytrytol – Podobnie jak stewia znany jest z bardzo zbliżonej do cukru słodkości. Jego smak przypomina tradycyjny cukier trzcinowy, bez żadnego specyficznego posmaku! Ze względu na przynależność do grupy alkoholi cukrowych nie jest przyswajalny przez organizm, przez co nie powoduje przybierania na wadze. Tak samo jak tradycyjny cukier występuje w postaci kryształków, a jego dawkowanie również w niczym nie odbiega od dawkowania dobrze znanego cukru. Tak samo jak stewia bardzo dobrze zachowuje się w wysokich temperaturach, nie zmieniając swojego smaku, dzięki czemu można z powodzeniem używać go w pieczeniu i gotowaniu.

Tagaztoza – To substancja słodząca, która jest bezpieczna dla diabetyków i stanowi bardzo zdrową dla tradycyjnego cukru alternatywę. Tagatoza jest naturalnego pochodzenia cukrem, który pozyskiwany jest z laktozy, dzięki czemu posiada także właściwości probiotyczne. Nie powoduje próchnicy, nie pozostawia w ustach sztucznego posmaku, smakuje dokładnie tak samo jak cukier i cechuje się niższą wartością kaloryczną niż cukier (1,5 kalorii w 1 gramie, podczas gdy cukier zawiera w 1 gramie aż 4 kalorie). Tak samo jak ksylitol, tagatoza posiada niski indeks glikemiczny, nie powodując nagłych skoków poziomu cukru we krwi. W porównaniu z innymi substancjami słodzącymi, tagatoza zachowuje się podczas pieczenia tak samo jak cukier, karmelizując się i przybierając brązowy kolor.

Przykładowa oferta tutaj: https://zerokalorii.pl/17-zamiast-cukru

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

5 (2 Votes)

Summary

9,8Score

9,8

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Zamień cukier na te produkty słodzące, a schudniesz!"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress