Zupa z soczewicy z orientalnym akcentem

Soczewica to roślina strączkowa, która, w zależności od rodzaju, znajdzie zastosowanie w różnych potrawach. Czerwoną i zieloną wykorzystać można jako bazę do sosu lub zupy z soczewicy, a zieloną, brązową i czarną, podczas przyrządzania sałatek i farszów.

Soczewica niejedno ma imię

  • Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa, którą w przeciwieństwie do większości roślin strączkowych gotuje się krótko, a to ze względu na fakt, że jej wnętrze jest małe i miękkie
  • Soczewica brązowa to nasiona soczewicy brązowej, która nie została oczyszczona z powłoki. Są one czerwone w środku, a ich pokrywa może mieć kolor od khaki do ciemnego brązu. Jej cechą charakterystyczną jest intensywny smak. Soczewicę brązową gotuje się niekiedy nawet godzinę. Jako że podczas obróbki cieplnej nie traci swojego naturalnego kształtu, często używa ją się podczas przyrządzania gulaszu, kotletów czy pasztetu
  • Soczewica czarna – swoją głęboką, ciemną barwę zawdzięcza tym samym przeciwutleniaczom, które występują w czereśniach, wiśniach czy śliwkach. Ich smak jest intensywny, ziemnisto – orzechowy. Dzięki pięknemu kolorowi, soczewica ta świetnie komponuje się z warzywami lub ryżem
  • Soczewica zielona – w zależności od odmiany ma barwę od jasnozielonej po zielono – brązową. Gotuje się ją około 45 minut. Jako że po ugotowaniu zachowuje swój kształt, często stosuje się ją do przygotowywania pasztetów i sałatek. Ma wyrazisty, ostry smak
  • Soczewica żółta – najdelikatniejsza i najdrobniejsza z odmian. Ze względu na krótki czas gotowania świetnie sprawdza się jako składnik zup, sosów i puree

Przepis na zupę z soczewicy z mlekiem kokosowym

Lubisz zupy? Przepisy na aromatyczne i pyszne zupy znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy

Wielbicielom orientalnych smaków z pewnością przypadnie do gustu zupa z soczewicy czerwonej z dodatkiem mleka kokosowego. Do jej przyrządzenia potrzebować będziemy:

  • 500 mililitrów bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebulę
  • 1 marchewkę
  • ½ pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • Przyprawy: po ½ łyżeczki nasion kolendry i kminku, ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, szczypta ostrej papryki
  • Kolendra lub natka pietruszki

W garnku, na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i pokrojoną na małe kawałki białą część pora. Dodajemy kminek i nasiona kolendry; smażymy na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Wrzucamy obraną, startą na tarce marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz suchą soczewicę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kurkumą, papryką w proszku, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Mieszamy, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut aż składniki zmiękną. Dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy. Rozgniatamy całość praską do ziemniaków, pozostawiając drobne cząsteczki składników (do tego celu wykorzystać można także blender). Zupę z soczewicy serwujemy z kolendrą lub natką pietruszki i oliwą.

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,5Score

9,5

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Zupa z soczewicy z orientalnym akcentem"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress