Zakręcone pomarańczowo – cynamonowe drożdżowe „rollsy” z pistacjami i gorzką czekoladą

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • ½ szklanki cukru
  • 25 g drożdży świeżych albo 2 ½ łyżeczki suszonych
  • Około 4 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Nadzienie

  • ½ szklanki roztopionego masła
  • ½ szklanki cukru
  • Mielony cynamon
  • Starta skórka z 1 pomarańczy
  • ½ szklanki posiekanych pistacji
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Polewa

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżek świeżego soku z pomarańczy
  • 1 cukier waniliowy

Mleko, olej i cukier podgrzewamy do momentu połączenia się składników.  Całość powinna być lekko ciepła (nie gorąca). Dodajemy drożdże i odstawiamy na kilka minut.

Po dodaniu 4 szklanek mąki i dokładnym wymieszaniu, masę odstawiamy na 1 do 1 ½ godziny. Do wyrośniętego ciasta dodajemy proszek do pieczenia, sodę i resztę mąki. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na podłużny placek.

Placek polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem, cynamonem, posiekanymi pistacjami i czekoladą oraz startą skórką z pomarańczy. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki.

Układamy drożdżóweczki jedną obok drugiej w wysmarowanym tłuszczem i obsypanym mąką naczyniu do pieczenia, po czym wkładamy do rozgrzanego do 180° C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 min.

Mieszamy wszystkie składniki polewy, które po lekkim ostudzeniu nanosimy na ciasto.

IMG_2652-nowe

Smacznego!

 

Przepis i zdjęcia: Looking For Motif

Polub i udostępnij:

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Zakręcone pomarańczowo – cynamonowe drożdżowe „rollsy” z pistacjami i gorzką czekoladą"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress