Wegańskie kawy z mlekiem – jak zrobić?

Ponoć czarna kawa może smakować wybornie bez żadnych dodatków, ale skoro według dużej części z nas jeszcze lepsza jest z mlekiem, to czemu jej nie wybielić? Nie wszyscy jednak piją mleko pochodzenia zwierzęcego. Na szczęście dla wegan i osób z nietolerancjami pokarmowymi istnieje na rynku kilka smakowitych alternatyw. Nie odstają one pod względem smakowym od tradycyjnych rozwiązań.

Kawa – stawia na nogi, umila wspólne chwile, sprzyja rozmowie i jest po prostu pyszna. Dzięki mlecznym dodatkom zyskuje bogatszy smak oraz bardziej apetyczny wygląd. Nawet jeśli nie jesteśmy zawodowcami w piciu kawy, dobrze jest posiadać w domu ekspres do kawy ze spieniaczem mleka, a jeszcze lepiej ekspres ze spieniaczem i młynkiem.

Wtedy możemy uraczyć siebie i gości naprawdę smaczną, świeżo mieloną i świeżo parzoną kawą. Jeśli odwiedzą nas bliscy z wymaganiami, proces przygotowywania kawy się nie zmienia – wystarczy sprawdzić to tutaj – jeden przycisk i gotowe: delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/automatyczne-ekspresy-do-kawy/ecam-25452b. Jedyne, co ulega zmianie, to dobór wegańskiego mleka – co oferuje nam współczesny rynek?

Jak wybierać mleko roślinne do kawy?

Powodów wybierania mleka roślinnego może być wiele. Od przyczyny czysto ideologicznej (nie krzywdzimy zwierząt, nie wykorzystujemy ich), przez motywacje zdrowotne po kwestie czysto modowe. Ważne jest jednak, by robić to świadomie i nie kupować mleka z zamkniętymi oczami.

Można wybierać np. produkty, które są fortyfikowane, czyli wzbogacane o składniki odżywcze i witaminy – wapń, witaminę B12 czy witaminę D. Warto też zwrócić uwagę na ilość białka, czy choćby cukrów – nabiał pochodzenia roślinnego często jest dodatkowo słodzony, przez co traci naturalny smak i staje się tuczący. Warto też uważać na zawartość glutenu w napoju, który może spowodować rewolucje żołądkowe u osób wrażliwych na ten składnik.

Najbardziej popularnym mlekiem roślinnym jest mleko sojowe. Stało się powszechnie dostępne i serwowane również w wielu kawiarniach. W domu świetnie zastąpi mleko krowie nie tylko do przygotowywania kawy, ale również do owsianki czy śniadaniowych słodkich dań, koktajli, wypieków czy nawet dań obiadowych. Mleko sojowe, podobnie jak ryżowe, bogate jest w węglowodany i uznaje się je za bezkonkurencyjne do cappuccino czy latte.

Mleko migdałowe i kokosowe – domowej roboty

Alternatywną wersją tego dodatku może być mleko migdałowe i kokosowe. Oba produkty można uzyskać samodzielnie w domu. Jak to zrobić? W przypadku mleka migdałowego, które ma podobną zawartość białka do odmiany ryżowej (ale jest mniej słodkie), wystarczy przygotować:

  • blender,
  • szklankę moczonych przez 12 godzin migdałów,
  • wodę,
  • ew. syrop klonowy.

Namoczone migdały wystarczy odcedzić i zblendować z 4 szklankami wody, a nad naczyniem umieścić gazę i przelać przez nią uzyskany tak wywar. Wszystko, co przeleci, mieszamy z syropem et voila! W równie prosty sposób można przygotować mleko kokosowe. Wiórki kokosowe (kupne lub samodzielnie uzyskane) należy zalać wodą na 1-2 cm i zostawić na całą noc. Następnie trzeba zmiksować wszystko blenderem i przełożyć zmiksowane wiórki na gazę odsączając dokładnie ciecz. To, co odsączysz, będzie mleczkiem kokosowym – masę, która zostanie, możesz wykorzystać jako mąkę kokosową!

Ryż i orzechy

Jak jeszcze można uzyskać mleko pochodzenia roślinnego? Z pomocą przychodzi ryż, który nadaje wypiekom i napojom słodkiego smaku. Jest też przez to bardziej kaloryczny, ale nie wymaga dodatkowego słodzenia. Jeśli więc znajdziecie w sklepie ryżowe mleko, w dodatku słodzone, podejdźcie do tego produktu z rezerwą, zwłaszcza gdy stronicie od cukru.

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,9Score

9,9

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Wegańskie kawy z mlekiem - jak zrobić?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress