Szarlotki pod bezą – przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kokilki
  • 80 g pokruszonych sucharków
  • 70 g masła + łyżeczka do wysmarowania kokilek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy
  • słoik zasmażanych jabłek z gruszkami
  • 2 duże albo 3 małe białka z jajek
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kokilki smarujemy dokładnie masłem. Łączymy ze sobą pokruszone sucharki, cynamon, masło i cukier waniliowy a powstałą masę wykładamy na dno pojemniczków. Na to wykładamy warstwę z jabłek i gruszek.

Piekarnik rozgrzewamy do 180° C.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, należy dodać skrobię. Wszystko miksujemy.

Masę wykładamy na jabłka i gruszki, szarlotki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180° C przez około 25 min. do zrumienienia bezy.

Podajemy jeszcze ciepłe !

Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Looking For Motif

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,5Score

9,5

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Szarlotki pod bezą - przepis"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress