Sernik na kruchym spodzie – zachwyć wszystkich pysznym deserem!

Sernik, zwany także serowcem, jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej pojawiających się na polskich stołach ciast – i od święta i zupełnie bez okazji. Jego niepowtarzalny smak, którego nie można pomylić z niczym innym, uwielbiany jest zarówno przez małych jak i dużych miłośników słodkości.

Jeśli już niebawem planujesz rodzinną uroczystość czy przyjacielskie spotkanie przy kawie, koniecznie postaw na sernik, bowiem jest to rozwiązanie uniwersalne, które przypadnie do gustu każdemu! Serwując to wspaniałe ciasto, możesz przy okazji przemycić kilka ciekawych anegdotek na jego temat.

Krótka historia sernika

Choć w zasadzie nie taka krótka, bowiem sięga czasów starożytnych! Sernik większości z nas kojarzy się dość swojsko z niedzielnymi obiadkami u babci i przywodzi na myśl najprawdziwsze smaki dzieciństwa. Tymczasem ten fantastyczny deser wcale nie wywodzi się z polskiej wsi, ale ze starożytnej Grecji… O serniku pisał już grecki filozof Aegimus. Tajniki jego przyrządzania można było przeczytać w książce, która obecnie uznawana jest za jedną z pierwszych kulinarnych książek na świecie. Sernik równie mocno popularny był w starożytnym Rzymie, choć oczywiście ówczesny przepis zdecydowanie różnił się od tych obecnych. Zawierał między innymi chleb z mąki pszennej i pieczony był na gorącym kamieniu…

Nie ma pewności co do tego, jak sernik trafił na polskie stoły, natomiast przypuszczalnie stało się to za sprawą króla Jana III Sobieskiego, kiedy wrócił z bitwy pod Wiedniem. Dlatego też tak często można spotkać się z klasycznym sernikiem zwanym „wiedeńskim”.

Różne odsłony sernika

Jest ich naprawdę wiele. Sernik pieczony, gotowany, na zimno. Niezależnie od rodzaju sernika, oczywiście niezmiennym jego składnikiem zawsze jest mielony twaróg – choć powstaje obecnie coraz więcej przepisów z serkami homogenizowanymi, które także noszą dumne miano serników.

Sernik może występować na cieście kruchym (najbardziej klasyczna wersja), półkruchym, na biszkopcie lub bez spodu (jak np. w przypadku sernika gotowanego). W przypadku serników na zimno jako spód często służą gotowe biszkopciki lub herbatniki. Jakie dodatki do sernika? Tutaj istnieje pełna dowolność – rozmaite owoce, orzechy, polewy, rodzynki. Często też do tradycyjnego sernika dokłada się warstwę maku (tzw. seromak/seromakowiec). Warto eksperymentować, by odkrywać nowe, niebanalne smaki i połączenia, bowiem sernik świetnie się czuje w towarzystwie najróżniejszych dodatków.

Sekret tkwi w prostocie

Obawiasz się, że nie poradzisz sobie z przygotowaniem sernika, bowiem jest to ciasto wyjątkowo wymagające? Nic podobnego! Sięgnij po prosty przepis na sernik (znajdziesz go tutaj: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1815,name,sernik-na-kruchym-spodzie ) i bez najmniejszego problemu przygotuj pyszne ciasto, którego smakiem zachwycisz wszystkich swoich bliskich. Przygotuj bajecznie łatwy w wykonaniu kruchy spód – połącz ze sobą mąkę, cukier, margarynę, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Po zagnieceniu i wyłożeniu na blachę, włóż do piekarnika w celu podpieczenia. W tym czasie ubij białka, następnie utrzyj żółtka z cukrem oraz masłem i zmiksuj z twarogiem. Na koniec połącz masę serową z pianą z białek i wylej na kruchy spód. Gotowe ciasto możesz podawać jako samodzielny deser lub np. w towarzystwie lodów i polewy czekoladowej. Smacznego!

Ocena

User Rating

5 (3 Votes)

Summary

9,8Score

9,8

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Sernik na kruchym spodzie - zachwyć wszystkich pysznym deserem!"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress