Przepis na pyszny jabłecznik.

Nie każda z nas posiada zdolności kulinarne, więc o ile dla jednych stworzenie dania na miarę Master Chefa jest pestką, o tyle dla niektórych spalenie jajecznicy graniczy z cudem. Jabłecznik to ciasto, którego wyrobu spokojnie możesz się podjąć, bez względu na swoje zdolności kulinarne.

jablecznik2

 

PRZEPIS NA JABŁECZNIK

Składniki:

  • około półtorej kilograma kwaśnych jabłek,
  • pół kilograma mąki,
  • dwieście pięćdziesiąt gram margaryny,
  • cztery żółtka,
  • dwieście gram cukru,
  • cynamon,
  • łyżka śmietany,
  • dwie małe łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka kaszy manny.

Przygotowanie:

  1. Umyte i obrane jabłka ścierany na tarce (na grubszych oczkach), a następnie podsmażyć na patelni z odrobiną wody i ewentualnie cukru- do jabłek dodajemy cynamonu wedle uznania.
  2. W międzyczasie mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier i śmietanę- wszystko dokładnie zagniatamy, podzielić na dwie części i rozwałkować.
  3. Na spód naszego ciasta sypiemy kasze manną,  a następnie rozkładamy jabłka i całość przykrywamy drugą częścią ciasta.
  4. Górę ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez pół godziny.
  5. Opcjonalnie możemy upieczony jabłecznik obsypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,5Score

9,5

author-avatar

Mama trzyletniego Kuby, autorka bloga: www.mama-kubusia.pl.

Brak komentarzy do "Przepis na pyszny jabłecznik."

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress