Przepis na pierniczki.

Pierniczki są nieodłączną częścią Bożego Narodzenia. Jednak prawdziwi smakosze zajadają się nimi przez cały rok!

various gingerbreads

PRZEPIS NA PIERNICZKI.

Składniki:

  • jedna łyżeczka sody oczyszczonej,
  • jedna łyżka kakao,
  • jedna łyżka przyprawy do piernika,
  • sto gram miodu (koniecznie łagodnego),
  • sto gram roztopionego i przestudzonego masła,
  • sto trzydzieści gram cukru pudru,
  • dwa duże jajka,
  • sto gram żytniej mąki wieloziarnistej,
  • trzysta gram mąki przennej.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki pierniczków należy wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Można posłużyć sie miskerem.
  2. Ciasto może sprawiać wrażenie klejącego, ale należy pamiętać, by nie dodawać do niego więcej mąki.
  3. Ciasto wałkujemy na grubość około pięciu mm (nie mniej!), delikatnie posypujące je mąką, aby nie przykleiło sie nam do stołu.
  4. Wykrawamy różne, odpowiadające nam kształty pierniczków.
  5. Wszystkie układamy na blaszcze- blisko siebie.
  6. Pieczemy je w 180 stopniach, od ośmiu do dziesięciu minut.

Smacznego! :)

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

5 (1 Votes)

Summary

8,9Score

8,9

author-avatar

Mama trzyletniego Kuby, autorka bloga: www.mama-kubusia.pl.

1 Komentarz do "Przepis na pierniczki."

  • comment-avatar
    Agata 3 grudnia 2017 (11:08)

    Dzień dobry! Ile pierniczków wychodzi z takiej porcji ciasta?

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress