Plackie ziemniaczane- przepis.

Placki ziemniaczane są bardzo starą potrawą, którą w łatwy i szybki sposób przygotować można z ziemniaków. To świetny sposób na przekąskę, ale i sowity obiad, jeśli połączymy je chociażby z gulaszem i sałatką z kapusty pekińskiej. Równie dobrze smakują ze śmietaną, dżemem, czy cukrem- wszystko jest kwestią gustu.

plac 4 napis

PLACKIE ZIEMNIACZANE- PRZEPIS.

Składniki:

  • pół kg ziemniaków,
  • dwie łyżki mąki przennej,
  • jedna cebula,
  • jedno jajko,
  • jedna łyżka śmietany,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Surowe iemniaki zetrzeć na tarce w wiórki, bądź na papkę.
  2. W ten sam sposób postępujemy również z cebulą- obieramy i ścieramy.
  3. Mieszamy ze sobą cebulę i ziemniaki, a następnie dodajemy do nich mąkę, śmietanę i jajko.
  4. Mieszamy na jednolitą masę, dodając pieprzu i soli do smaku.
  5. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.

GOTOWE! :)

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,5Score

9,5

author-avatar

Mama trzyletniego Kuby, autorka bloga: www.mama-kubusia.pl.

Brak komentarzy do "Plackie ziemniaczane- przepis."

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress