Placki ziemniaczane są bardzo starą potrawą, którą w łatwy i szybki sposób przygotować można z ziemniaków. To świetny sposób na przekąskę, ale i sowity obiad, jeśli połączymy je chociażby z gulaszem i sałatką z kapusty pekińskiej. Równie dobrze smakują ze śmietaną, dżemem, czy cukrem- wszystko jest kwestią gustu.
PLACKIE ZIEMNIACZANE- PRZEPIS.
Składniki:
- pół kg ziemniaków,
- dwie łyżki mąki przennej,
- jedna cebula,
- jedno jajko,
- jedna łyżka śmietany,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Surowe iemniaki zetrzeć na tarce w wiórki, bądź na papkę.
- W ten sam sposób postępujemy również z cebulą- obieramy i ścieramy.
- Mieszamy ze sobą cebulę i ziemniaki, a następnie dodajemy do nich mąkę, śmietanę i jajko.
- Mieszamy na jednolitą masę, dodając pieprzu i soli do smaku.
- Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
GOTOWE! :)
Brak komentarzy do "Plackie ziemniaczane- przepis."