Penne ze szpinakiem- przepis.

Nie od dziś wiadomo, że szpinak jest bardzo zdrowy i ma zbawienny wpływ dla naszego organizmu. Wiele z nas kojarzy go jako nienawidzony przysmak marynarza z kreskówki dla dzieci. Wiecie, że większość osób, która nie przepada za szpinakiem, nawet nigdy go nie próbowała? Szpinak ze względu na swoje właściwości polecanym jest osobom z niedoborami żelaza. Dziś podsyłamy Wam świetny i prosty przepis na makaron ze szpinakiem.

10928143_869985793061171_1599822257_n

 

PENNE ZE SZPINAKIEM- PRZEPIS.

Penne ze szpinakiem– skadniki:

  • paczka mrożonego szpinaku (bez różnicy, czy rozdrobniony, czy w liściach),
  • około pół kostki masła,
  • kilka ząbków czosnku,
  • śmietana w kartoniku,
  • serek topiony naturalny, bądź śmietankowy,
  • sól do  smaku.

Jak zrobić przenne ze szpinakiem?

  1. Na patelni rozpuszczamy około pół kostki masła, a następnie dorzucamy szpinak. Mieszamy od czasu do czasu. W tym samym czasie wstawiamy wodę do makaronu.
  2. Kiedy nasz szpinak zacznie przypominać papkę, dodajemy kilka ząbków drobno posiekanego czosnku.
  3. Do smaku dodajemy serek topiony- około jednej kostki.
  4. Całość zalewamy śmietaną, nie przesadzajmy jednak z jej ilością- szpinak ma być koloru jasnozielonego.
  5. Solimy do smaku i… GOTOWE!

Możliwości mamy dwie- albo mieszamy od razu makaron z naszym szpinakowym sosem, albo polewamy rurki sosem na talerzu.

Smacznego!

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,5Score

9,5

author-avatar

Mama trzyletniego Kuby, autorka bloga: www.mama-kubusia.pl.

Brak komentarzy do "Penne ze szpinakiem- przepis."

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress