Makaron domowej produkcji- przepis na makaron.

Ostatnimi czasy wykluła się ogromna moda na samorobotną produkcję jedzenia. Ludzie masowo pieką w swoich domach chleby i kręcą majonez. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na makaron domowej produkcji, który wbrew pozorom naprawdę jest do opanowania nawet przez kulinarnych ignorantów.

wybor-makaronu

 

SAMOROBOTNY MAKARON- PRZEPIS NA MAKARON.

Składniki:

  • około dwustu gram mąki przennej,
  • dwa żółtka z jajek,
  • jedno jajko,
  • mniej więcej pół szklanki ciepłej wody,
  • łyżeczka stołowa soli,
  • łyżeczka stołowa oliwy.

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy na stole mąkę i dodajemy do niej sól.
  2. Robimy wgłębienie i umieszczamy tam żółtka z jaj.
  3. Dodajemy oliwę, przez cały czas podlewając całość wodą.
  4. Gnieciemy na gładkie i sprężyste ciasto, a następnie formujemy z niego kulkę.
  5. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na trzydzieści minut.
  6. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy całość wałkiem, co jakiś czas podsypując mąką.
  7. Ciasto podzielić na pół, posypać mąką, następnie nałożyc na siebie i zwinąć w rulon.
  8. Całość kroimy w paseczki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,0Score

9,0

author-avatar

Mama trzyletniego Kuby, autorka bloga: www.mama-kubusia.pl.

Brak komentarzy do "Makaron domowej produkcji- przepis na makaron."

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress