Mule – jak wybrać i przygotować?

Małże, czyli mule czy też omułki, możemy gotować, dusić, marynować, zapiekać lub jeść na surowo. Do jedzenia nadają się tylko świeże i jędrne małże. Jak sprawdzić czy małże są świeże? I jakie są podstawowe zasady gotowania muli?

mussels-1211172_1920

Przepisy kulinarne, w których wykorzystane są małże nie są skomplikowane a dania z mulami nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy. Ważne, aby dobrze dopasować dodatki, które wzmocnią i podkreślą smak małży.

Jak wybrać małże?

Do gotowania najlepsze są świeże małże. Wybieramy tylko te okazy, które mają nienaruszoną i zamkniętą skorupkę. Małż powinien mieć świeży morski zapach. Te okazy, które pachną amoniakiem, nie nadają się do jedzenia. W przypadku, gdy skorupka małża jest lekko otwarta delikatnie uderzamy nią o twardą powierzchnię. Jeżeli muszla się zamknie, małż jest świeży. Jeżeli się otworzy, oznacza to, że mięczak jest nieświeży lub martwy i nie nadaje się do zjedzenia. Żywe mule możemy przechowywać w lodówce w pojemniku przykrytym wilgotną ściereczką do dwóch dni. Mrożone małże przechowujemy nie dłużej niż 8 miesięcy. Rozmrażamy je powoli, najlepszym sposobem jest włożenie skorupek do lodówki z miską zimnej wody.

Czyszczenie i gotowanie małży

Przed ugotowaniem małże czyścimy z narośli i piasku. Najlepiej robić to za pomocą ostrej strony zmywaka do naczyń. Wystające włókna usuwamy ostrym nożem. Oczyszczone małże płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącej wody i zmniejszamy gaz. Świeże małże gotujemy w garnku z grubym dnem przez ok. 7-10 minut. Czas gotowania mrożonych małży to ok. 5-7 minut. Małże gotujemy dotąd aż ich skorupki zaczną się otwierać. Zbyt długo gotowane małże są gumowate. Do jedzenia nadają się tylko te małże, których muszle otworzyły się podczas  gotowania, pozostałe należy wyrzucić.

Małże lubią towarzystwo wyrazistych dodatków

Mule najlepiej smakują z wyrazistymi dodatkami, takimi jak czosnek, zioła czy szalotka. Tworzą zgrany duet z sosem pomidorowym, ale komponują się także w bardziej egzotycznym wydaniu z imbirem, kokosem, chilli lub pędami trawy cytrynowej. Małże nadają się jako dodatek do makaronów przyrządzonych na bazie ziół i oliwy oraz zup. Mogą także pełnić rolę przystawki podawanej z grzankami z  masłem czosnkowym lub głównego dania z frytkami.

Jak jeść mule?

Do jedzenia serwujemy wyłącznie otwarte mule. Małże zwykle podawane są w głębokich talerzach. Ugotowane małże wyjmujemy ze skorupki za pomocą jednej z pustych muszelek lub widelcem i szczypcami. Smak muli podkreśli skropienie ich kilkoma kroplami soku z cytryny. Mule, które wypłynęły z muszelek, nabieramy z talerza łyżką stołową.

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

5 (4 Votes)

Summary

9,8Score

9,8

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Mule – jak wybrać i przygotować?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress