Jakiej mąki używać w diecie bezglutenowej?

Mąka jest jednym z podstawowych produktów w kuchni. Piecze się z niej ciasta, chleby, bułki, a także wykorzystuje się ją do przygotowywania naleśników, pierogów i różnego rodzaju placków. Trudno jest zupełnie z niej zrezygnować, dlatego osoby na diecie bezglutenowej sięgają po mąkę, nawet gdy nie mogą spożywać wszystkich jej rodzajów. Sprawdź, jaka mąka może być stosowana na diecie bezglutenowej.

  1. Dieta bezglutenowa – dlaczego jest stosowana?
  2. Jaka mąka nie zawiera glutenu?

Pieczenie ciast, przyrządzanie naleśników lub pierogów, a także robienie wielu innych potraw wymaga sięgnięcia po mąkę. Dzięki niej różne potrawy mają właściwą konsystencję, a także zawierają niezbędne składniki odżywcze. Niestety, osoby chorujące na celiakię lub cierpiące na alergie pokarmowe, często nie mogą jeść glutenu. Co w takim przypadku? Jaka mąka jest dla nich odpowiednia?

Dieta bezglutenowa – dlaczego jest stosowana?

Główną przyczyną stosowania diety bezglutenowej jest celiakia. Jest to choroba polegająca na braku kosmków jelitowych, niezbędnych do trawienia glutenu, czyli białka występującego w pszenicy i wielu innych zbożach. U chorych na celiakię po spożyciu glutenu pojawiają się przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego (np. wzdęcia, ból brzucha, biegunka).

Niektóre osoby stosują dietę bezglutenową z powodu nietolerancji tego białka, która objawia się delikatniej niż celiakia. Są również osoby, które rezygnują z glutenu bez przyczyny zdrowotnej, gdyż szukają alternatywy dla dotychczasowego sposobu odżywiania. Z tego powodu mąka bezglutenowa od Naturalnie Zdrowe jest coraz częściej wybierana.

Jaka mąka nie zawiera glutenu?

W przypadku diety bezglutenowej podstawą jest wyeliminowanie z jadłospisu mąki pszennej. Zamiast niej można sięgnąć między innymi po mąkę kukurydzianą, która nadaje się na placki, a także do pieczenia różnych bułek i tortilli. Do ciast odpowiednia będzie natomiast mąka kokosowa, która ma przyjemny, lekko słodkawy posmak. Łatwo połączy się ją z wieloma różnymi składnikami, a przygotowane z niej ciasto dobrze smakuje w towarzystwie kremów i dodatków w postaci owoców. Sklep ze zdrową żywnością oferuje również mąkę gryczaną, idealną do wypiekania chleba, oraz mąkę ryżową, która doskonale sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej. Ryżowa mąka jest idealna do przygotowywania makaronów, ciast, pierogów oraz naleśników. Zdrowym zamiennikiem dla glutenowej mąki jest ponadto mąka migdałowa, którą cechuje wysoka zawartość minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

 

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,8Score

9,8

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Jakiej mąki używać w diecie bezglutenowej?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress