Domowe kopytka- przepis.

Kopytka, podobnie jak placki ziemniaczane są potrawą, która nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Mogą być potrawą samą w sobie, ale możemy też połączyć je z mięsem i z sosem- tworząc prawdziwe danie obiadowe.

kopytka1

 

PRZEPIS NA KOPYTKA.

Składniki:

  • jeden kg obranych ziemniaków,
  • jedno jajko,
  • około dwustu gram mąki przennej do podsypywania.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki ostudzić i przeicsnąć przez praskędo ziemniaków.
  2. Następnie czekamy aż będą całkiem chłodne i dodajemy do nich jedno jajko.
  3. Całość zagniatamy  na gładkie, jednolite ciasto- możemy dodać trochę mąki.
  4. Ciasto rozkładamy na blat, wałkujemy na cienkie paski, a następnie ugniatamy je na wałeczki o grubości palca.
  5. Wałeczki kroimy na mniejsze paski i wrzucamy do gotującej się wody na trzy-cztery minuty.

Po wyjęciu możemy postapić z nimi dowolnie- posłodzić cukrem, czy oblać sosem.

Smacznego! :)

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

8,7Score

8,7

author-avatar

Mama trzyletniego Kuby, autorka bloga: www.mama-kubusia.pl.

1 Komentarz do "Domowe kopytka- przepis."

  • comment-avatar
    Ruby 19 października 2016 (06:29)

    Z tego przepisu nie wyjdą kopytka. Najlepsze są ziemniaki z poprzedniego dnia. Dodaje sie samo żólłtko nie jajko, ponieważ białko powoduje twardnienie ciasta. Ciasto dzieli się na mniejsze części, robi ręcznie wałek niezbyt gruby i kroi w poprzek na małe kopytka. Piszę ten komentarz, bo bardzo lubię kopytka

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress