Domowa czekolada- przepis.

Czekolada jest jednym z najstarszych, słodkich przysmaków, który od lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Ochota na czekoladę często pojawia się niespodziewanie i wtedy pędzimy do sklepu po tabliczkę pełną słodkości. Co jednak, jeśli ochota na słodkości złapie nas w świątecznym dniu, kiedy wszystkie sklepy są zamknięte? Czekolada własnej roboty jest wtedy idealnym rozwiązaniem. Jej produkcja jest o wiele tańsza, a przygotować możemy dowolną czekoladę. Może być to czekolada gorzka, czekolada mleczna, a nawet czekolada biała. Najczęściej jet to jednak domowa czekolada z mleka w proszku, a jej przygotowanie jest ziecinnie proste.

wonderful-homemade-chocolate-pudding-mix-02

Domowa czekolada- przepis.

Czekolada własnej roboty nie wymaga od naz zdolności kulinarnych i gdyby dzieci otrzymały naszą zgodę- z pewnością same poradziłyby sobie z jej przygotowaniem. Co prawda domowa czekolada nie zawsze będzie tak piękna, jak czekolada kupiona w sklepie, jednak jej smak będzie o wiele intensywniejszy, a przecież o to nam chodzi. Co ważne, nasza dobra czekolada pozbawiona będzie wszelkich chemicznych substancji, jakie stosowane są przy jej produkcji przez wiodące marki. Nasza domowa czekolada będzie więc wolna od emulgatorów, syntetycznych aromatów, oraz substancji żelujących i konserwujących.

Blok czekoladowy- przepis.

Przepis na czekoladę przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i chociaż z czasem ulega on zmianie, ze względu na dostępność wielu dodatków, jakie mogą się w niej znaleźć- podstawowy przepis na czekoladę jest niezmienny, a efekt tak samo pyszny jak przed laty, kiedy przygotowywały ją nasze babcie.

Domowa czekolada– składniki:

  • szklanka mleka,
  • sto gram masła (około pół kostki),
  • dwie trzecie szklanki cukru,
  • minimum trzy łyżki stołowe kakao,
  • dwieście gram mleka w proszku.

Jak zrobić czekoladę?

Bierzemy niewielki garnek i gotujemy w nim jedną szklankę mleka, najlepiej jeśli będzie ono tłuste. Jeśli użyjemy mleka UHT, bądź pasteryzowanego- nie musimy doprowadzać do jego wrzenia, a jedynie zadbać o to, aby było gorące. Dodajemy do mleka pół kostki masła i czekamy aż się rozpuści. Co ważne, nie poleca się zastępowania masła margaryną, ponieważ zawiera tłuszcze trans, które nie są nazbyt zdrowe. Efekt z użyciem zwykłego masła z pewnością będzie o wiele smaczniejszy. Kiedy masło się rozpuści, wsypujemy do niego dwie trzecie szklanki cukru, oraz kakao- minimalnie trzy łyżki stołowe. Jeśli chcemy, aby była to gorzka czekolada– pomijamy cukier i dodajemy więcej kakao. Wszystko mieszamy do czasu, aż uzyskamy gładki, brązowy płyn. Nastpęnie całość wlewamy do miski i dosypujemy jeszcze dwieście gram mleka w proszku. Teraz musimy wszystko dokładnei zmiksować mikserem, aż do momentu, w którym znikną wszelkie grudki powstałe w skutek dodania mleka w proszku. To najlepszy moment, aby dodać dodatkowe składniki do naszej czekolady. Mogą to być skórki pomarańczy, orzechy, czy rodzynki. Oczywiście, jeśli nie mamy na to ochoty- nie musimy tego robić. Nasza domowa czekolada jest prawie gotowa. Musimy tylko naszą masę wylać do płaskiej formy i wstawić do lodówki. Rzecz jasna możemy posłużyć się silikonowymi foremkami, tworząc w ten sposób pralinki. Jeśli uzyjemy jednak płaskiej  formy- po stężeniu czekolady, należy pokroić ją w mniejsze kostki.

Smaczego!

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

4.7 (6 Votes)

Summary

8.9Score

8.9

author-avatar

Mama trzyletniego Kuby, autorka bloga: www.mama-kubusia.pl.

1 Komentarz do "Domowa czekolada- przepis."

  • comment-avatar
    Aneta 12 października 2016 (10:08)

    Proporcje podane w przepisie nie są dobre, czekolada wcale nie stężała!! Prawdopodobnie za mało mleka w proszku.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress