Czy korzystanie z mikrofali jest zdrowe?

Podgrzewanie posiłków w mikrofali od lat należy do jednej z najpopularniejszych metod obróbki jedzenia. Nic dziwnego – urządzenie to bywa niezastąpione, kiedy zależy nam na jak najszybszym przygotowaniu obiadu czy rozmrożeniu mięsa. W obawie przed negatywnym działaniem mikrofali wiele osób ogranicza jednak korzystanie z niej do minimum. Czy słusznie? Rozprawiamy się z mitami dotyczącymi kuchenek mikrofalowych.

Mechanizm działania kuchenki mikrofalowej

Sercem każdej mikrofali są fale elektromagnetyczne, nazywane czasami również mikrofalami. Przenikają one do znajdującego się jedzenia na głębokość nieco ponad 2 centymetrów. Wprawiając w ruch znajdujące się w nim cząsteczki wody, doprowadzają do jego stopniowego podgrzania, a w konsekwencji – podnoszą temperaturę całego posiłku.

Niektórzy są zdania, że fale te przenikają poza mikrofale, oddziałując na nas i znajdujące się w pobliżu sprzęty elektroniczne. Niesłusznie! Kuchenka mikrofalowa wyposażona jest w specjalną siatkę, która pochłania niemal wszystkie emitowane fale. Te, które się z niej wydostają, mają zbyt małą częstotliwość, aby jakkolwiek wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu.

Czy mikrofala obniża wartość odżywczą produktów?

Kolejnym mitem dotyczącym kuchenek mikrofalowych jest to, że obniżają one wartość odżywczą jedzenia. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie. W porównaniu z np. gotowaniem na wodzie czy smażeniem na patelni mikrofala niszczy zdecydowanie mniej witamin i składników mineralnych. Sporo mikrofalówek posiada również programy grillowania i gotowania na parze, dzięki którym możesz mieć pewność, że Twoje posiłki będą przyrządzone w maksymalnie zdrowy sposób. Funkcje te znajdziesz między innymi mikrofali MCP349SL marki Whirpool.

Czego nie powinnaś podgrzewać w kuchence mikrofalowej?

Jak widać, korzystanie z kuchenki mikrofalowej samo w sobie nie jest szkodliwe. Tym, co może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu, jest jej nieumiejętna obsługa.
Pierwszym błędem, jaki popełniamy, podgrzewając jedzenie w mikrofali, bywa używanie niewłaściwych naczyń.

Unikaj plastikowych opakowań. Część z nich zawiera bisfenol A, który zdaniem naukowców przyczynia się do rozwoju nowotworów. Najbezpieczniejszym sposobem przygotowywania posiłków w mikrofali jest umieszczenie ich w szklanym lub ceramicznym naczyniu.

Kolejnym błędem może być podgrzewanie w mikrofali nieprzystosowanych do tego produktów. Na liście rzeczy, których nie powinno poddawać się obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej, są między innymi:
– mleko przeznaczone do karmienia niemowląt,
– pieczywo i inne produkty o niskiej zawartości wody,
– jajka, ponieważ parująca woda może doprowadzić do ich wybuchu,
– surowe warzywa i owoce – po wyjęciu z mikrofali będą gumowate i nieapetyczne,
– ostre papryczki, których opary mogą doprowadzić do poważnego podrażnienia śluzówki gardła i oczu.

Ostatnim czynnikiem, który negatywnie wpływa na pracę mikrofali, jest jej zbyt rzadkie czyszczenie. Aby mieć pewność, że Twoja kuchenka mikrofalówka będzie idealnie czysta, używaj przykrywek na jedzenie i przynajmniej raz w tygodniu przemywaj ją delikatną ściereczką.

Szukasz kuchenki mikrofalowej? Zajrzyj na Neonet i porównaj ceny poszczególnych produktów.

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

9,7Score

9,7

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "Czy korzystanie z mikrofali jest zdrowe?"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress