3 najpopularniejsze trendy w gastronomii, które warto wykorzystać w swoim lokalu w 2018 roku

Coraz większa liczba restauracji i kawiarni powoduje, że w branży pojawiła się ogromna konkurencja. Każdy właściciel lokalu gastronomicznego musi więc wziąć pod uwagę nie tylko wysoką jakość obsługi klienta i smak serwowanych smakołyków, ale także obowiązujące w kulinariach trendy. W najnowszym tekście przygotowaliśmy zestawienie 3 najmodniejszych trendów, które warto wziąć pod uwagę, przygotowując menu na 2018 rok.

Smoothie dalej na topie

Smoothie, czyli kremowy koktajl owocowo-warzywny od ostatnich kilku miesięcy cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Zdrowe napoje pokochali nie tylko dbający o linię i spędzający sporo czasu na siłowni, ale wszyscy wielbiciele sycących i lekkich przekąsek. Nie masz smoothie w swoim menu? Warto to jak najszybciej zmienić. Odwiedź sklep z wyposażeniem do lokalów gastronomicznych Link i wybierz profesjonalną wyciskarkę wolnoobrotową. Jakie parametry trzeba wziąć pod uwagę? Na pewno moc urządzenia (240 W będzie odpowiednie) oraz obecność pojemnika na sok i pojemnika na pulpę warzywno-owocową. Które smoothie cieszy się największym powodzeniem? Na pewno te zawierające bardzo modne (i niezwykle zdrowe) buraki, a także te z dodatkiem promowanego przez dietetyków jarmużu oraz szpinaku. Jak zawsze doceniane są też koktajle bananowe oraz te z dodatkiem orzeźwiającej mięty.

Super food

Jak można się domyślić, w 2018 roku dalej będzie promowane zdrowe odżywianie. Świadczy o tym nie tylko zainteresowanie smoothie, ale także fascynacja super food. Co to takiego? Super food to grupa produktów, które ze względu na swoje prozdrowotne właściwości – zawartość przeciwutleniaczy, niwelujących odpowiedzialne za różne choroby wolne rodniki. O jakie produkty warto więc wzbogacić restauracyjne i kawiarniane karty dań? Na pewno o bogate w beta-karoten mango i szpinak oraz trawę pszeniczną, która przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn. Do listy produktów zaliczanych do super food należą też jagody acai, spirulina (mikro alga), przeciwzapalna kurkuma oraz owoce morza.

Obiady dla zapracowanych

W planach na 2018 roku koniecznie trzeba uwzględnić także pojawienie się krótkiej karty obiadowej dla zapracowanych. Powód? Coraz więcej osób rezygnuje z codziennego gotowania i wybiera alternatywę dla niekoniecznie dobrze wpływających na organizm fast foodów. Jedną z nich jest kupowanie obiadów w restauracjach. W pobliżu Twojego lokalu jest sporo firm? Większość ich pracowników nie może pozwolić sobie na dłuższą niż 30 minut przerwę. Rozwiązaniem tego problemu może być wprowadzenie krótkiego jadłospisu dla zapracowanych, codziennie zmienianego i przygotowanego na porę obiadową. Co powinno się w nim pojawiać? Na pewno zupy, zwłaszcza w formie sycących kremów, oraz dania główne (co najmniej 2-3 pozycje). Ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a pozwoli pozyskać nowych klientów.

Polub i udostępnij:

Ocena

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

8,9Score

8,9

author-avatar

Zachęcamy do kontaktu wspolpraca@vitwoman.pl

Brak komentarzy do "3 najpopularniejsze trendy w gastronomii, które warto wykorzystać w swoim lokalu w 2018 roku"

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Facebook

    Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress